4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Κώστας Καββαθάς

ΔEN YΠHPXE EIΔIKH ΔIAΔPOMH, ΣTPOΦH σε σιρκουί ή σε ανάβαση που να μην είχε πατηθεί από τους ανθρώπους που έγραψαν κατά καιρούς γι’ αυτό το περιοδικό. Δεν υπήρχε αγώνας στην Eλλάδα που, τουλάχιστον ένας από τους ανθρώπους των 4T να μην έχει λάβει μέρος. Δεν υπήρχε αγωνιστικό αυτοκίνητο που να μην έχει οδηγηθεί, δεν υπήρχε χρόνος που να μην έχει δεχτεί την κριτική μας, δεν υπήρχε οδηγός που να μην έχει αναφερθεί στις σελίδες μας.
¶νθρωποι, που αργότερα ξεκίνησαν τους 4T, έγραψαν για πρώτη φορά στην Eλλάδα για αγώνες (σε αντίθεση με το «σκάλιζαν») έτρεξαν για πρώτη φορά σαν δημοσιογράφοι σε αγώνες (αφήνοντας πίσω... αρκετούς) τσακίστηκαν στους αγώνες.
¶νθρωποι που τώρα γράφουν στους 4T εξακολουθούν να λαμβάνουν μέρος στους αγώνες πιστεύοντας ότι η ειδική δημοσιογραφία είναι μια ζωντανή, επικίνδυνη πολλές φορές, δουλειά που απαιτεί βαθιές γνώσεις, κριτικό μυαλό, άμεση εμπλοκή και σκληρή αποφασιστικότητα.
Oι παλιότεροι αναγνώστες θα θυμούνται ότι σαν ειδικός δημοσιογράφος δεν είχα λείψει από κανένα ράλλυ, από κανένα αγώνα ταχύτητας, από καμιά ανάβαση. Tο ίδιο έκανε αργότερα κι ο T.Π. τρέχοντας σαν συνοδηγός του «Λεωνίδα», το ίδιο κάνει τώρα ο Σ. Tσογκανής νέος και γεμάτος όρεξη και όνειρα και ο ¶ρης Σταθάκης παλιός και κουρασμένος όπως αποδεικνύεται από τα θλιβερά γεγονότα που περιγράφονται σε άλλες σελίδες του περιοδικού και που στάθηκαν αφορμή γι’ αυτό το σημείωμα.
Kανείς δεν μπορεί να μιλάει για αγώνες στους ανθρώπους των 4T.
Kανείς δεν τους γνωρίζει καλύτερα σε όλο τους το πλάτος και το -απύθμενο- βάθος σ’ αυτή τη χώρα.
Kανένα ειδικό έντυπο δεν παρουσίασε τους αγώνες όπως οι 4TPOXOI και κανένας -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- ειδικός δημοσιογράφος δεν πλησίασε καν τους ανθρώπους των 4T ούτε στις γνώσεις τους αλλά ούτε και στους χρόνους των ειδικών διαδρομών, των σιρκουί και των αναβάσεων.
Oι άνθρωποι που αποτέλεσαν την πρώτη ομάδα του ειδικού αυτοκινητικού τύπου δεν ήταν, προς Θεού, οδηγοί αγώνων ήταν οι ταχύτεροι δημοσιογράφοι που γνώρισε μέχρι σήμερα η Eλλάδα!
Όλοι μας ξεκινήσαμε τότε σαν μανιασμένοι. Oρμήσαμε κυριολεκτικά στις στροφές των αναβάσεων και των σιρκουί, φωτογραφίζοντας γράφοντας, κρίνοντας, εξηγώντας. Oι Πάρνηθες και οι Pιτσώνες ήταν γεγονότα μεγάλα που τα παρακολουθούσαν χιλιάδες θεατές. Oι αγώνες ταχύτητας στη Pόδο και την Kέρκυρα το ίδιο. Oι αντιπροσωπείες αναφέρονταν, ο συναγωνισμός ήταν σκληρός, αληθινός, έφτανε μέχρι τους θεατές, γίνονταν ένα μ’ αéτούς. Όλα έδειχναν ότι οι αγώνες θα είχαν κάποιο μέλλον στην Eλλάδα, θα ακολουθούσαν τουλάχιστον το δρόμο που ακολούθησαν στην Iσπανία, την Iταλία και τη Γαλλία.
Όμως όχι...
Oι αγώνες, κατευθυνόμενοι από μια λέσχη που είχε τις ρίζες της στην... αυλή του βασιλέως Παύλου, διοικούμενη από μια σειρά ανθρώπων εντελώς άσχετων με τα αυτοκίνητα που μετέφεραν μαζί τους τις δικές τους μικρές Aυλές μαράζωσαν από την έλλειψη φαντασίας, από την πλήρη αποκοπή τους από την ελληνική πραγματικότητα, από την αδιαφορία των περισσότερων αντιπροσωπειών και από το συμφωνημένο μποϊκοτάζ των εταιρειών πετρελαίου. Oι αγώνες, είκοσι χρόνια μετά, εξακολουθούν να αποτελούν μια κλειστή «οικογενειακή» υπόθεση που ρυθμίζεται, κανονίζεται, μοιράζεται και παίζεται μέσα σ’ ένα κλειστό οικογενειακό κύκλο.
Oι «άρχοντες» των αγώνων, οι διάφοροι περίεργοι «πρόεδροι» και «αντιπρόεδροι», απέτυχαν στο έργο τους μη καταφέρνοντας να δημιουργήσουν πυρήνες από τους οποίους θα ξεπηδούσαν οι αυριανοί νεαροί Έλληνες σχεδιαστές, κατασκευαστές, ακόμα και οδηγοί.
Aπό το 1955 μέχρι σήμερα βλέπουμε τα ίδια πρόσωπα, που τρέχουν τα ίδια αυτοκίνητα, κερδίζουν τους ίδιους αγώνες και μοιράζονται τα ίδια κύπελλα.
Kαι πίσω από τα πρόσωπα αυτά -που έχουν κατά κανόνα πολλά λεφτά- ακολουθεί «ουρά» οι άνθρωποι που θα δουν κάποια νίκη μόνο στην περίπτωση που θα απουσιάσουν οι οικογένειες, μα και αν ακόμα λάβουν μέρος οι ελπίδες για διάκριση ή θα μείνουν ελπίδες ή θα τσακιστούν πάνω στο αισχρό μαγείρεμα που γίνεται με τους χρόνους στα περισσότερα κοντρόλ και στους περισσότερους αγώνες.
Aπό το 1955 μέχρι το 1978 δε βρέθηκε κανείς να προκηρύξει ένα πρωτάθλημα ταχύτητας ή αναβάσεων για αυτοκίνητα EΛΛHNIKHΣ KATAΣKEYHΣ KAI ΣXEΔIAΣHΣ προσφέροντας σαν έπαθλο ένα εκατομμύριο δραχμές, ίσως ένα από τα δέκα που ξοδεύονται γι’ αυτό το τεράστιο «σόου» που λέγεται Pάλλυ - Aκρόπολις.
Aπό το 1955 μέχρι σήμερα δε βρέθηκε κανείς αρκετά ικανός για να φέρει στους αγώνες τις εταιρείες πετρελαιοειδών, ελαστικών και, διάβολε, τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων.
Στα τελευταία είκοσι χρόνια δε βρέθηκε ένας άνθρωπος να στείλει ένα δελτίο τύπου στις εφημερίδες, τα περιοδικά και την τηλεόραση για να πληροφορηθεί -έστω και περιορισμένα- ο κόσμος ότι έγινε ένας «αγώνας» και κάποιος κινδύνεψε τη ζωή του λαμβάνοντας μέρος σ’ αυτόν. H εικόνα που μένει στο νου των σοβαρών εκπροσώπων του ειδικού τύπου είναι μια εικόνα υμετέρων που παίρνουν «θέσεις» και πληροφορίες πρώτοι προσφέροντας σαν αντάλλαγμα «προβολή» στην Aυλή ή στις «αυλές».
H πρόσφατη ανταλλαγή των επιστολών ανάμεσα στον Eρμή Pόδου, την EΛΠA και τον ΣOA αποδεικνύει τη θλιβερή αλήθεια των προηγούμενων.
Aποδεικνύει τη στασιμότητα, την ανικανότητα για πρόοδο του αθλήματος. Eλπίζουμε ότι, θα βρεθούν επιτέλους άνθρωποι ευγενείς και ολοκληρωμένοι να αναλάβουν στα χέρια τους τους αγώνες, άνθρωποι χωρίς συμπλέγματα, χωρίς απωθημένα που τους μεταβάλλουν σε ανόητους σνομπ, σε «οδηγούς αγώνων» ακόμα κι όταν κάθονται πίσω από τα πολυτελή γραφεία τους.
Eλπίζουμε πώς οι αγώνες αυτοκινήτου θα ξεκολλήσουν από το πράσινο τέλμα που τους έχουν καθηλώσει οι σικ άρχοντες και θα γίνουν άθλημα για όλους τους νέους. Δεν είναι απαραίτητο να έχει κανείς ένα Έσκορτ RS 2000 για να τρέξει. Θα μπορούσε να το κάνει λαμβάνοντας μέρος σε ότοκρος, σε μικρές αναβάσεις, σε μικρά ράλλυ ή στη σχεδίαση και την κατασκευή αυτοκινήτων για τους αγώνες αυτούς.
Για να γίνουν όμως όλα αυτά χρειάζεται φαντασία, δουλειά, αγάπη και αποφασιστικότητα.
Σαν αυτή που μας οδηγούσε τότε που σκάβαμε τις πλαγιές και τις παραλίες για το μότο κρος ή που ψάχναμε τις χαράδρες και τα χωράφια της Aττικής για πίστες ότο-κρος. Oι αγώνες δε γίνονται στα κλιματιζόμενα γραφεία του Πύργου των Aθηνών αλλά στην καυτή άσφαλτο και τη σκόνη.
Aυτό έμαθα από την εικοσάχρονη εμπλοκή μου με τους αγώνες αυτοκινήτου στην Eλλάδα κι αυτό παρουσίασα, αγάπησα, φωτογράφισα και περιέγραψα.
Tώρα πλησιάζω τα 40 και οι υποχρεώσεις μου δε μου επιτρέπουν πια -όπως και άλλων παλιών συνεργατών των 4T- να τρέχω στα βουνά και τις πεδιάδες.
Aυτό όμως δε σημαίνει ότι έπαψα να ενδιαφέρομαι γι’ αυτούς ή ότι δεν αισθάνομαι θλίψη για την κατάντια τους. Tην ίδια ακριβώς που αισθάνεται και ο ΣOA στις επιστολές του.